Ökad observans på Salmonella
Med anledning av att sallad som har serverats på skolan kan innehålla salmonellabak- terier bör alla som har ätit av denna vara uppmärksam på eventuella symtom (se bifo- gad information om salmonella). Risken att någon har smittats är begränsad, men kan inte uteslutas.
Det krävs som regel ett mycket stort antal bakterier för att man ska bli sjuk. En sallad som är ordentligt sköljd innehåller mycket färre bakterier. Salladen som levererades till skolan var färdigsköljd, men har trots detta sköljts ännu en gång på skolan, vilket gör att smittrisken ytterligare har minskat.
Tid från smitta till sjukdom är som regel 1-3 dagar, men kan vara upp till en vecka. Rådet är att den som får symtom upp till en vecka efter salladsintaget som skulle kunna stämma med salmonellainfektion bör uppsöka sin vårdcentral för provtagning.
Det går en hel del vinterkräksjuka nu som brukar ha en annan sjukdomsbild än salmo- nellainfektion, och kännetecknas av ett mer hastigt insjuknande, häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är intensiv, men går som regel över fort. Salmonella har ett mer långdraget förlopp och kräkningar dominerar sällan i symtombilden. Normalt sö- ker man inte läkare eftersom diarréer ofta går över av sig självt efter några dagar, men i det här läget kan det vara befogat.
Övrig personal och barn på skolan som är friska behöver inte lämna prov. Som alltid är handhygien viktig för att förebygga spridning av tarmsmittor.
Mats Erntell
smittskyddsläkare
Birgitta Jönsson
smittskyddssjuksköterska
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar